سمپاشی زمستانی درختان میوه
انسان های اولیه برای تامین غذا نیاز به استفاده از گیاهان و از جمله غلات داشته اند، لذا جهت تامین
غذا باید با انواع حشرات و آفات مبارزه می کردند و از زمان های قدیم قبل از میلاد مسیح استفاده از
خاکستر زغال و چوب برای مبارزه با انواع بیماریهای گیاهی از جمله قارچ ها و استفاده از گل گوگرد و
استفاده از آب صابون مرسوم بوده و امروزه با پیشرفت علم تکنولوژی و صنعت در بخش کشاورزی انواع
سموم برای دفع آفات سمپاشی زمستانی درختان میوه مختلف به کار می رود.
روغن ولک:
روغن ولک روغنی هست که با آب ترکیب شده و با انواع سموم و حشره کش ها مخلوط میشود.
و بیشتر برای سمپاشی زمستانی در حدود ۱۰ درصد با آب مخلوط شده به همراه سم گیاهی
جهت سمپاشی زمستانی درختان میوه کاربرد دارد و باعث ماندگاری بیشتر بر روی شاخه و تنه درختان شده
و زمان و دوام سم برای تنه درختان را زیاد میکند و باعث از بین رفتن تخم و لاور حشرات و آفات
می گردد و دوره زمستان گذرانی آفات بر روی تنه درختان را تا حدود ۸۰ درصد از بین میبرد، چون روغن
به همراه سم به طور مستقیم و تمامی بر روی حشرات و لاورها می باشد متاسفانه حشرات مفید
مانند کفشدوزها هم از بین میروند ولی سود سمپاشی زمستانی از ضرر آن بیشتر خواهد بود.
زمان سمپاشی درختان میوه:
زمان سمپاشی در هر منطقه فرق میکند ولی به طور کلی زمان سمپاشی زمستانی از زمان ریزش
کامل برگ درختان تا قبل از باز شدن برگ درختان می باشد ولی در مناطق تهران و اطراف آن حدود دی
ماه بهترین زمان آن میباشد و در فصل اسفند قبل از بیدار شدن درختان از خواب بهتر است سمپاشی
تکرار شود و سمپاشی حتماً باید بعد از هرس درختان صورت پذیرد و حدالامکان دو بار سمپاشی زمستانی
انجام گیرد یک بار در دی ماه و تکرار آن در فصل اسفند قبل از باز شدن جوانه های درختان خواهد بود و
نتیجه سمپاشی خیلی بهتر خواهد بود و برای سمپاشی بهتر است از انواع سموم فسفره و سموم
تماسی به همراه انواع قارچ کش ها و باکتری کش ها به صورت ترکیبی عمل کنید یعنی حدود ۲۰ درصد
روغن و ۵ درصد قارچ کش و ۳ درصد آفات کش و ۲ درصد باکتری کش ها را با هم مخلوط کرده به همراه آب
سمپاشی را انجام دهید و توجه داشته باشیم که تمام قسمت های درخت و از جمله تنه به
صورت کامل به سم آغشته شود.
مزایای سمپاشی زمستانی:
- بیشتر آفات و حشرات مضر که زمستان گذرانی آنها روی درختان وتنه درختان می باشد از بین می روند.
- هیچ نوع آسیب و ضرری بر درختان و محیط اطراف ندارد
- سم پاشی قبل از یخبندان انجام شود و یا در اسفند ماه صورت پذیرد.
- بهترین زمان در فصل دی ماه قبل از یخبندان می باشد.
- زمان سمپاشی بستگی کامل به منطقه دارد.
- سمپاشی زمستانی جلوگیری از سمپاشی متعدد بهاره خواهد شد.
معایب سمپاشی زمستانی:
- تمامی آفات از جمله آفات مفید نیز از بین می روند.
- نیاز به هزینه جهت خرید سم و روغن و غیره دارد برای باغداران هزینه مضاف است.
- حداقل بعد از سمپاشی به مدت ۴۸ ساعت تا ۳ روز بارندگی وجود نداشته باشد و
- در هوای خشک و آفتابی سم پاشی انجام شود.
نکات مهم در سمپاشی زمستانی:
- بهتر است از سمپاشی موتوری برای سمپاشی زمستانی استفاده کنیم،
- نه سمپاشهای دستی چون فشار کافی ندارند برای این کار کاربرد چندانی ندارند.
- حتماً به مقدار و ترکیب سم و نوع سم و نوع روغن دقت داشته باشیم
- بنابراین مقدار مصرفسموم در سمپاشی زمستانی بیشتر از مقدار سمپاشی بهاره خواهد بود.
- حتی المقدور از انواع سموم آفات کش و قارچ کش و باکتری کش به همراه روغن مخصوص
- مانندروغن ولک با درصد مناسب مخلوط شود و اول باید روغن و مقداری آب ولرم مخلوط کنیم و بعدا مقداری
- آب داخل سمپاش بریزیم و ترکیب سم را اضافه کنیم و در آخر آب به مقدار کافی مخلوط کنیم و
- به درصد سموم و روغن حتما دقت داشته باشیم که تاثیر کشندگی بر روی آفات را داشته باشد
- باید از سموم تاریخ دار استفاده شود و از مصرف سموم تاریخ گذشته و فاسد اطمینان داشته باشیم
-
چون سموم تاریخ گذشته تاثیری بر روی آفات ندارند.
- سم پاشی به صورت کامل بر روی درختان اجرا شود یعنی درخت را از چند طرف سمپاشی کنیم
- و سرشاخه ها و تنه درختان به صورت کامل با سم آغشته شود.
- سمپاشی قبل از دوره یخبندان یعنی اوایل دی ماه و یا بعد از یخبندان و قبل از بیدار شدن درختان
- از خواب زمستانی صورت گیرد و بهتر است در دو نوبت اوایل زمستان و اواخر زمستان سمپاشی انجام شود.
- هنگام سمپاشی به عوامل جوی مانند بارندگی دقت شود که بعد از سمپاشی حداقل به
- مدت ۲ الی ۳ روز بارندگی نباشد در غیر این صورت تاثیری نخواهد داشت.
- در زمان سمپاشی بهتر خواهد بود هوا تقریباً آفتابی و گرم باشد و باد وجود نداشته باشد.
- بعد از اتمام سمپاشی باقی مانده سم را به داخل آبهای زمینی نریزیم و موجب
- آلودگی محیط زیست نشویم.
- در صورت احساس سردرد و سرگیجه و تهوع، شیر و مایعات استفاده کنیم و حتماً
- به پزشک مراجعه کنیم و بعد از سمپاشی حتماً دوش گرفتن و حمام
- رفتن و شستشوی کامل صورت پذیرد.
قبل از سمپاشی زمستانی باید یک سری کارها بر
روی درختان صورت گیرد
از جمله تمامی
شاخه و برگ ها در سطح باغ جمع آوری شده و از محل داخل باغ خارج شود و در مرحله دوم
شروع به هرس درختان کنیم و در این میان شامل هرس فرم دهی درختان و سرشاخه زنی
و یا هرس سنگین انجام شود و کلیه شاخه ها و چوب های اضافه جمعآوری شود، و حتی
باید محل بریده شدن محل هرس با چسب باغبانی که در انواع مختلف در بازار موجود می باشد
پانسمان شود و بعد از این مراحل در یک روز آفتابی و مطمئن شویم چندین روز بعد از سمپاشی
عوامل جوی وجود نخواهد داشت و هوا صاف خواهد بود با رعایت تمامی مسائل ایمنی شروع به
سمپاشی زمستانی درختان میوه کنیم، سمپاشی زمستانی برای حفاظت و نگهداری صحیح درختان
میوه بسیار مهم و حیاتی می باشد.
اهمیت سمپاشی زمستانی درختان میوه:
برای سمپاشی زمستانی از سموم تماسی و گوارشی باید استفاده نمود چون سم به همراه روغن
بر روی لاور و تخم حشرات نشسته و در بهار با گرم شدن هوا و فعالیت حشرات توسط آنها خورده و
جذب شده و حشرات در همان مراحل اولیه خود از بین میروند و در نتیجه حدود ۸۰ درصد آفات کمتر
خواهد شد مگر آفاتی که از اطراف به محل باغ حمله میکنند که نیاز به سمپاشی بهاره حداقل
در دو مرحله را دارد و سمپاشی زمستانی باعث می شود که سطح آفات و خرابی ناشی از آن
بسیار پایین باشد و میوه های خوبی داشته باشیم و روغن موجود در سم ماندگاری آن را بالا برده
و سموم را به مدت زیادی در حدود ۳ ماه بر روی شاخه و تنه درختان نگه می دارد روغن ولک و یا هر
روغن گیاهی دیگری خاصیت آغشتگی و نگهداری بیشتر و چسبندگی بیشتر سم به آفات خواهد
بود پس اهمیت سمپاشی زمستانی خیلی بیشتر از سمپاشی بهاره میباشد.
انواع سموم زمستانی:
شامل انواع سموم گوارشی و تمامی کلرو فسفوره و انواع قارچ کش ها و باکتری کش ها
می باشد هرچه ماندگاری سموم بیشتر باشه بهتر است یعنی دوره کارنس انها بالاتر باشه
تذکر:
به منظور رعایت ایمنی بیشتر بهتر است از دستکش و لباس و ماسک و عینک مخصوص سمپاشی
استفاده کنیم و بعد پس از اتمام سمپاشی استحمام انجام شود تا سلامتی خود را به خطر نیندازیم
و برای جلوگیری از خراب شدن سمپاش موتوری حتما نیاز هست که مخزن سمپاش را با آب بشوییم
و عبور کامل آب خالی از لوله های سمپاشی باعث دوام و عمر بیشتر آن خواهد شد و در صورت
هرگونه مشکل و حالت تهوع و سردرد و سرگیجه سریعاً به دکتر مراجعه کنیم و خودسرانه مداوا انجام
ندهیم چون سموم گیاهی بسیار خطرناک بوده و بعضی از سموم درجه سمیت بسیار بالایی دارند
لذا ریسک خود دکتری را نداشته باشیم بهتر خواهد بود.
اصول سمپاشی زمستانی:
سمپاشی دارای اصول و روشهای بخصوصی دارد لذا در این میان به زمان سمپاشی نیز باید دقت کافی
داشته باشیم و باید پنج مرحله را در سمپاشی زمستانی مد نظر داشته باشیم و حدالامکان رعایت کنیم
تا اینکه بهترین نتیجه را از سمپاشی بگیریم.
- نوع سم و نوع روغن می باشد باید بدانیم چه نوع سمی و چه نوع روغنی را باید مخلوط کنیم
- بنابراین بهترین راه استفاده از روغن ولک + سم فسفره + قارچ کش + باکتری کش خواهد بود
- مقدار روغن در حدود ۲۰% و سم آفات کش ۳% + قارچکش 5% + باکتری کش 2% و سم آفاتکش
- %3 + قارچکش 5% + باکتری کش 2% در یک لیتر آب می باشد، برای ۱۰۰ لیتر آب باید آن را ده
- برابر کنیم و اول نصب آب داخل سمپاش میریزیم و سم مخلوط شده را اضافه میکنیم
- و آب را کامل می کنیم و به هم می زنیم.
- نحوه سمپاشی باید طوری انجام شود که درختان از هر سه طرف سرشاخه و شاخه و تنه
- زمان سمپاشی بسیار مهم بوده و برای سمپاشی زمستانی از اوایل زمستان یعنی دیماه
- تا اواخر اسفندماه خواهد بود. فقط در زمان یخبندان سمپاشی نباشد و این زمان بستگی
- به منطقه مورد نظر دارد و بعد از سمپاشی چند روز عوامل جوی برف و باران وجود نداشته باشد.
- حدالامکان سمپاش موتوری که دارای فشار قوی برای پاشش سم دارد استفاده نمایید و
- رعایت عوامل ایمنی از جمله لباس و ماسک و دستکش و غیره ضروری بوده چون این نوع
- سموم سرطانزا میباشند و حمام بعد از سمپاشی بسیار ضروری می باشد.
- بعد از اتمام سمپاشی مقدار اضافه سم را در جایی دفع کنیم و داخل آبهای جاری و آبهای
- زیر زمینی وارد نکنیم و باعث آلودگی محیط زیست نشویم و حتماً سمپاش را یک دور کامل
- با آب معمولی شستشو دهیم، آثار سموم باقی مانده در داخل سمپاش باعث خرابی و
- پوسیدگی لوله ها و لاستیکها و پاشنده سمپاش خواهند شد.