رایج‌ترین آفت و بیماری در گیاهان | راهنمای جامع بیماری گیاهان

ساده‌ترین راه جلوگیری از بیماری گیاهان پیشگیری بوده و ارزان‌تر از درمان می‌باشد. در صورتی که کلیه شرایط محیطی مانند نور، رطوبت محیط، آبیاری به موقع، خاک مناسب و تغذیه گیاهان فراهم باشد و آنچه نیاز به رسیدگی دارد؛ بیماری و آفت گیاهان خواهد بود. تشکیلات گیاهان هم مانند جانوران به مقابله با بیماری برمی‌خیزد و مبارزه گیاه با عوامل بیماری شروع می‌گردد و علائم بیماری در این مرحله ظاهر می‌گردد.

بیماری گیاهان

بیماری گیاهان چیست؟

باکتری‌ها، قارچ‌ها، ویروس‌ها و حشرات آفت عامل بیماری در گیاهان هستند. می‌گذارند. در میان این بیماری‌ها:

  • باکتری‌ها کم اهمیت هستند.
  • ویروس‌ها غیرقابل درمان هستند.
  • برخی قارچ‌ها مانند سفیدک‌ها، کپک‌ها، بوتریتیس و ریزوکتونیا می‌توانند به گیاهان آسیب برسانند.

خوشبختانه، علائم این بیماری‌ها معمولاً بر روی گیاهان قابل مشاهده هستند. سموم قارچ‌کش‌ها در بازار وجود دارد و دسته دیگر آفت‌ها هستند که توسط حشرات ایجاد می‌شود و در کشاورزی بر علیه بیشتر آنها نیز راه‌های مبارزه وجود دارد. عوامل بیماری زا کمبود عناصر غذایی و عوامل نگهداری مانند نور، رطوبت، سرما و گرما، آبیاری و خاک خواهد بود. بیماری‌های گیاهان یکی از عواملی کم کننده محصولات کشاورزی در جهان هستند و هر ساله خسارات کمی و کیفی زیادی به بخش گیاهان و کشاورزی وارد می‌کنند.

  1. بیماری قارچ‌ در گیاهان
  2. بیماری ویروسی گیاهان
  3. باکتری‌های بیماری‌زا در گیاهان
  4. بیماری‌های انگلی در گیاهان
  5. بیماری‌های فیزیولوژیکی در گیاهان
  6. سرمازدگی در گیاهان
  7. گرمازدگی در گیاهان
  8. مسمومیت‌های ناشی از آلودگی هوا و سموم موجود در هوا

 

بیماری قارچ‌ در گیاهان

دسته اول قارچ‌ها از مهم‌ترین بیماری گیاهان در جهان به شمار می‌روند و مبارزه بر علیه بیماری‌های قارچی موفقیت آمیز بوده و طبقه‌بندی بیماری قارچی در گیاهان لازم می‌باشد. قارچ‌ها دسته‌ای از موجودات زنده را تشکیل می‌دهند که فاقد ریشه، ساقه، برگف ساختمان آوندی و سبزینه هستند و فاقد حرکت می‌باشند و از طریق عوامل محیطی و جانوری و انسانی پخش می‌شوند و تکثیر پیدا می‌کنند و بر روی جانوران و گیاهان به صورت انتخابی عمل می‌کنند یعنی هر قارچی برای هر گیاهی بیماری ایجاد نمی‌کند و بعضی از قارچ‌ها هم مفید هستند و خوراکی می‌باشند. چون در جهان حدود ۸۰۰۰ گونه قارچ وجود دارد که تمام آنها بیماری‌زا نیستند. تنها حدود ۵۰ گونه از قارچ‌ها باعث بیماری انسانی و گیاهی می‌شوند.

قارچ‌های بیماری‌زا در گیاهان شامل؛ سفیدک‌ها که تولید پودر سفید در سطح برگ و اندام‌های گیاهی گیاهان می‌کنند و قارچ‌های مولد زنگ که بیشتر در زراعت و چمن تولید بیماری می‌کنند. (در این زمینه به بیماری‌های چمن مراجعه کنید)، قارچ‌های سفیدک داخلی و قارچ‌های تولید سیاهک بیماری. بیماری سیاهک یکی از بیماری‌های مهم در زراعت و درختان میوه، به ویژه سیب، است. این بیماری می‌تواند تأثیرات منفی بر روی محصول داشته باشد. علاوه بر سیاهک، بیماری‌های قارچی دیگری نیز وجود دارند که از ذکر آنها در این مقاله صرف نظر می‌شود. جهت مشاوره و دریافت سم قارچ کش  با تماس با تلفن  09121906282 از ما مشاوره رایگان دریافت کنید.

بیماری های قارچی

بیماری ویروسی گیاهان

ویروس‌ها ذرات کوچکی هستند که با میکروسکوپ الکترونیکی فقط قابل رویت هستند و تنها در سلول‌های زنده تولید مثل می‌کنند. ویروس‌های گیاهی با تمام دیگر پاتوژن‌های گیاهان اختلاف فراوانی دارند که اندازه شکل و ساختمان شیمیایی و فیزیکی و نحوه آلوده‌سازی و انتقال و ازدیاد در داخل میزبان و علائم بیماری با هم بسیار متفاوت عمل می‌کنند. در حال حاضر، هیچ درمان شناخته‌شده‌ای برای ویروس‌های بیماری در دنیا وجود ندارد. در صورت تشخیص بیماری ویروسی، تنها راه درمان، حذف گیاه بیمار است. به هر حال، در بسیاری از موارد، این بیماری‌ها ممکن است به اشتباه تشخیص داده شوند و علت اصلی آن‌ها ممکن است ویروسی نباشد. بنابراین نیازمند مشاوره‌های گیاه پزشکی دقیق دارد.

راه‌های تشخیص و آشکارسازی بیماری‌های ویروسی گیاهان

  • علائم ظاهری
  • روش‌های انتقال
  • مشاهده ویروس با میکروسکوپ‌های الکترونیکی
  • راه‌های انتقالبیماری-های-ویروسی

راه‌های انتقال بیماری ویروس در گیاهان

ویروس‌های گیاهی به خودی خود از گیاه خارج نمی‌شوند و برخلاف بسیاری از قارچ‌ها که باد یا آب عامل انتقال قارچ می‌باشد اما انتقال ویروس‌ها توسط آب و باد امکان‌پذیر نبوده حتی موقعی که ویروس‌ها همراه با اجزای گیاه یا شیره گیاهی انتقال حاصل کنند.

  • انتقال ویروس از طریق ازدیاد گیاهان به وسیله قلمه، پیوند، غده پیاز و ریزم انتقال یابد.
  • انتقال مکانیکی: انتقال بیماری در اثر تماس ساده بین گیاه بیمار و گیاه سالم ممکن است انجام شود یا با ادوات کشاورزی توسط شاخه‌های زخمی و هرس انتقال یابد.
  • انتقال به وسیله بذر و دانه گرده: در بعضی از بیماری‌های ویروسی انتقال به وسیله بذر امکان‌پذیر است و تعداد آنها زیاد نیست و بیشتر ویروس‌های موزائیک در جالیزات مانند لوبیا و طالبی از این نوع می‌باشند.
  • انتقال ویروس توسط حشرات و سایر جانوران: توسط حشرات به خصوص شته‌ها، زنجره‌ها و تریپس‌ها بیماری ویروسی را به نحوی انتقال می‌دهند. کنه‌ها نیز در انتقال دخالت دارند.
  • انتقال ویروس‌ها به وسیله نماتدها امکان‌پذیر است. ویروس‌ها می‌توانند از طریق نماتدهایی که از ریشه‌های آلوده گیاه تغذیه می‌شوند، به گیاهان سالم منتقل شوند. این فرآیند به آلوده شدن گیاهان سالم کمک می‌کند.
  • انتقال به وسیله قارچ‌ها: برخی از قارچ‌ها می‌توانند از ویروس‌ها آلوده شوند. برای مثال، ویروس سیب‌زمینی و ویروس موزاییک گندم توسط عوامل قارچی منتقل می‌شوند.
  • انتقال به وسیله گیاهان انگلی مانند سس: سس یکی از گیاهانی است که به ویروس آلوده می‌شوند. سس یک گیاه انگلی می‌باشد و از اندام گیاه تغذیه می‌کند و می‌تواند ویروس را به گیاه سالم توسط آوندهای آبکش سس انتقال دهد.

پس نتیجه می‌گیریم بهترین راه مبارزه با بیماری‌های ویروسی در گیاهان جلوگیری از روش‌های انتقال و حذف گیاه بیمار می‌باشد.

باکتری‌های بیماری‌ زا در گیاهان

باکتری‌های گیاهان بسیار کوچک و تک سلولی هستند و در زیر میکروسکوپ قابل رویت بوده و بسیار ساده تکثیر می‌شود و دارای اجزایی مانند کپسول، دیواره سلولی، غشای سیتوپلاسمیف سیتوپلاسم، هسته باکتری، اسپور و تاجک هستند.

روش زندگی باکتری‌ها

بعضی از باکتری‌ها سبزینه خاصی دارند که به آنها امکان می‌دهند مثل گیاهان از مواد معدنی مواد آلی بسازند یعنی تغذیه اتوتروف داشته باشند. بیشتر باکتری‌ها سبزینه ندارند و تغذیه هستروتروف دارند یعنی از مواد آلی ساخته می‌شوند و به وسیله سایر موجودات استفاده می‌کنند. بعضی هوازی اجباری و برخی میزو هوازی و برخی هوازی اختیاری می‌باشد. رشد باکتری‌ها در درجه حرارت ۵ الی ۱۰ سانتیگراد شروع می‌شود. برای بیماری باکتری‌ها روش‌های متعددی وجود دارد. علائم فیزیولوژی زیر میکروسکوپ، علائم ظاهری مشکل است. رنگ آمیزی بافت از روش بیوشیمیایی باکتری‌ها نیز استفاده می‌شود. تقریباً علائم ظاهری بیماری ویروسی و بیماری باکتریایی مشابه بوده و روش تشخیص را مشکل می‌کند.

باکتری-در-گیاهان

بیماری‌ های انگلی در گیاهان

مانند انگل‌های خاک، کرم‌ها و نماتدها. این نوع انگل‌های گیاهی حدود ۲۵۰۰ نوع بوده و به صورت پارازیتی بر روی اندام‌های گیاهان زندگی می‌کنند. بعضی از آنها به صورت انگل نیمه گیاهان، انگل تمام گیاهان و انواع کرم‌های مختلف در خاک بوده مانند گیاه دارواش، سس، گل جالیز، کرم سفید و نماتد بوده هر ساله خسارات زیادی به محصولات کشاورزی وارد می‌سازند. تقریباً در تمام نقاط ایران دیده شده است و به خربزه، هندوانه، طالبی، گوجه فرنگی، توتون، یونجه و آفتابگردان خسارت می‌زنند و رشدشان را کند می‌کنند. رشد آنها به اندازه طبیعی نمی‌رسد و صدمه زیاد به کیفیت برگ‌ها وارد می‌شود.

بیماری‌ های فیزیولوژیکی در گیاهان

این نوع بیماری‌ها بدون دخالت آفات و بیماری‌های ویروسی و باکتری و انگل به وجود می‌آیند و ناشی از اختلال در داخل گیاهان و تغذیه و شرایط محیطی اتفاق می‌افتد؛

الف) اختلالات تغذیه‌ای              ب) اختلالات شرایط محیطی

عوامل موثر در بیماری‌ های فیزیولوژیکی در گیاهان

کمبود ازت یا نیتروژن

گیاه زرد می‌شود. رشد گیاه کمتر از حد طبیعی شده و رنگ آن سبز کمرنگ می‌گردد. برگ‌های پایینی کمرنگ می‌شود. برگ‌های پایین گیاه زرد یا قهوه‌ای روشن شده و ساقه‌ها کوتاه و باریک می‌شوند.

کمبود فسفر

رشد گیاه کمتر از حد طبیعی است، رنگ برگ‌ها سبز مایل به آبی و ارغوانی کمرنگ می‌شود. برگ‌های پایین گیاه گاهی به رنگ برنزه کمرنگ با لکه‌های ارغوانی یا قهوه‌ای در می‌آید.

کمبود پتاسیم

شاخه‌های گیاه باریک شده و در موارد کمبود شدید سر شاخه‌ها می‌میرند. در برگ‌ها کمی مس، کلروز جزئی همراه با قهوه‌ای شدن، مشخصه نوک برگ‌ها، سوختگی حاشیه‌ای و بسیاری لکه‌های قهوه‌ای معمولاً نزدیک حاشیه‌ها ظاهر می‌شود.

کمبود منیزیم

برگ‌های پیرتر در قسمت حد فاصل بین رگبرگ‌ها زرد می‌شود سپس قرمز رنگ می‌گردد و بعضی اوقات لکه‌های نکروزه روی آنها آشکار می‌شود. نوک و حاشیه برگ‌ها ممکن است به طرف بالا برگردد به طوری که برگ‌ها فنجانی شکل می‌شود و سپس برگ‌ها ممکن است بریزند.

کمبود کلسیم

برگ‌های جوان به شکل غیر طبیعی رشد می‌کند، نوک برگ‌ها به طرف عقب چنگکی و حاشیه آنها پیچیده می‌شود. اغلب اوقات شکل برگ‌ها نامنظم و ناهموار شده و لکه‌های سطحی سوخته و قهوه‌ای رنگ روی آنها ایجاد می‌شود.

کمبود آهن

کلروز باز روی برگ‌های جوان در حالی که رگبرگ‌ها سبز باقی می‌ماند. در صورت شدت کمبود برگ‌ها سفید رنگ و متعاقباً نکروز می‌شود.

کمبود منگنز

روی برگ‌ها درختان میوه لکه‌های زردی به وجود می‌آید. برگ‌هایی که شدیداً صدمه دیدن ممکن است قهوه‌ای و خشک شوند.

کمبود گوگرد

زردی برگ‌های جوان به صورتی که رگبرگ‌ها اغلب روشن‌تر از بافت بین آنها است و برگ‌ها باریک‌تر هستند.

کمبود بر

روی درختان اپیدرم چوب پنبه‌ای شده و ترک می‌خورد. پوسیدگی مغزی ایجاد می‌شود و میوه بد شکل می‌شود.

کمبود روی

روی برگ‌ها کلروز بین رگبرگی به وجود می‌آید و نقاط کلروز شده به رنگ ارغوانی و خشک می‌شوند.

کمبود مواد مغذی در گیاه

سرمازدگی در گیاهان

گیاهانی مانند مرکبات و نباتات گرمسیری و گوجه فرنگی، خیار و غیره در درجات حرارت بالا خوب رشد می‌کنند ولی در صورتی که درجه حرارت به نقطه یخبندان برسد یا پایین‌تر برود؛ شدیداً آسیب می‌بینند. حرارت‌های زیر صفر باعث باعث ایجاد سرمازدگی و یخ زدگی در گیاهان مناطق معتدل و گرمسیری می‌شود. در این میان سرمای بهاری وجود دارد که به بافت مریستم انتهایی شکوفه‌های درختان میوه از قبیل هلو، گیلاس، گل‌ها و میوه‌ها و شاخه‌های جوان انواع درختان و گیاهان یک ساله به تمام بافت‌ها صدمه می‌زنند. کنترل سرمازدگی در بسیاری از موارد مشکل است. به کمک بخاری در وسایل وسایل حرارت زا در باغات و مزارع و همچنین گلخانه‌ها برای گیاهان آپارتمانی و گران قیمت تا حدی می‌توان استفاده نمود.

گرمازدگی در گیاهان

وقتی که درجه حرارت بالاتر از ماکزیمم حد طبیعی برای رشد گیاه برسد و بالا برود، مشکلات به وجود می‌آورد. اثر گرمای شدید ممکن است با اثر عوامل دیگر به خصوص نور شدید، خشکی، فقدان اکسیژن یا بادهای شدید خشک و گرمای زیاد باعث آفتاب سوزی یا سوختگی و باعث از بین رفتن و آفتاب سوختگی میوه‌ها و سبزی‌ها از قبیل گوجه فرنگی، پیاز غده‌های سیب زمینی، گیاهان غیر بومی، گیاهان آپارتمانی و گیاهان سایه دوست شود. علائم سوختگی روی برگ‌های شاداب و حساس گیاه و بافت‌های تولید میوه و ایجاد لکه‌های خشک و قهوه‌ای شکل شود و سبب چروکیده شدن و لاغر شدن و سوختگی برگ‌ها شود.

مسمومیت‌های ناشی از آلودگی هوا و سموم موجود در هوا


بسیاری از گازها از قبیل فلورو هیدروژن انیدرید سولفورد، دی اکسید کربن، اوزون و غیره که از کارخانجات و مواد سوختی تولید می‌شوند، در صورتی که غلظت آنها از حد معین تجاوز کند و یا اینکه گیاه به مدت طولانی در مدت آنها قرار گیرد، به گیاه آسیب می‌رساند. گرد و غباری که از جاده‌ها یا کارخانه‌های سیمان و گچ بلند می‌شود، به صورت لایه‌ای بر روی برگ‌های گیاهان قرار می‌گیرد. این لایه گرد و غبار باعث اختلال در جذب دی‌اکسید کربن (CO₂) توسط برگ‌ها می‌شود. نتیجه این مسئله، آسیب به گیاه و کاهش سرعت رشد آن است و در برخی موارد، حتی ممکن است منجر به مرگ گیاه گردد.

بیماری‌های درختان میوه

بیماری لکه سیاه سیب و گلابی

این بیماری در اغلب باغ‌های سیب دنیا انتشار دارد. در مناطقی که تابستان‌های خشک دارند، به ندرت دیده می‌شود. خسارت بیماری در مناطقی که دارای آب و هوای مرطوب و خشک هستند، بیشتر است. این بیماری از سه روش خسارت وارد می‌کند:

  • سیب‌های جوان ریزش پیدا می‌کنند.
  • به علت ایجاد لکه روی برگ مقدار کلروفیل کاهش می‌یابد.
  • ارزش انباری و بازارپسندی میوه را پایین می‌آورد و باعث ایجاد لکه‌های سیاه روی برگ و میوه می‌شود.

عامل این بیماری یک نوع قارچ می‌باشد. برای مبارزه علیه این بیماری می‌توان از سموم قارچ کش استفاده شود. برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.

سفیدک سطحی درختان میوه

این بیماری به صورت گرد سفید بر روی برگ‌ها گاهی وقت‌ها بر روی تنه ظاهر می‌شود. عامل بیماری یک نوع قارچ بوده و بیشتر برگ‌های جوان آلوده می‌شوند و رشد آنها متوقف می‌شود. برای کنترل این نوع بیماری از انواع سموم قارچ کش می‌توان استفاده نمود. سم‌های قارچ‌کش سفید سطحی یا گردی باید از نوع تماسی و غیر سیستمیک باشد. در این زمینه می‌توانید تماس بگیرید.

سفیدک داخلی حقیقی درختان میوه

این نوع بیماری که عامل آن یک نوع قارچ بوده و به صورت لکه‌های خاکستری و سفید کثیف رنگ بر روی برگ‌ها و میوه دیده می‌شود و به صورت تارهای خاکستری کفک سفید نمدی خاکستری مایل به طوسی علامت مشخصه این بیماری است و حتماً باید از سموم قارچ کش سیستمیک استفاده نمود. در مناطق مرطوب این بیماری زیاد دیده می‌شود.

بیماری مومیایی یا پوسیدگی قهوه‌ای میوه

بیماری شبیه به روی درختان میوه هسته‌دار سیب و گلابی حمله می‌کنند. به صورت لکه‌های قهوه‌ای یا رنگ پریده میوه‌ها به شکل چروکیده روی درخت باقی می‌ماند. عامل این بیماری دو نوع قارچ است و برای کنترل آن از قارچ‌کش‌های ترکیبی باید استفاده نمود.

بیماری پوسیدگی سفید ریشه درختان

این بیماری روی گیلاس، سیب، گلابی، زردآلو، بادام، انجیر، پسته، هلو، انار، گردو، آلبالو، چنار، تبریزی، نارون و حتی گیاهانی مانند لوبیا، باقلا، خربزه و چندین گیاه مثمر و غیر مثمر دیده شده. علائم بیماری به این صورت است که برگ درختان آلوده زرد شده و قبل از فصل خزان می‌کنند. گاهی نیز گل و میوه ریزش کرده و اغلب پوست تنه درختان مزبور به رنگ قهوه‌ای قرمز در می‌آید و در شدت بیماری درختان بزرگسال و نهال خیلی سریع خزان کرده و خشک می‌شوند.

عامل بیماری وجود یک نوع قارچ است. مبارزه با این بیماری به دلیل اینکه قارچ در داخل خاک زندگی می‌کند و به ریشه‌های گیاهان آسیب می‌زند؛ بسیار مشکل است.

راهکار جلوگیری از پوسیدگی سفید ریشه درختان

  • انتخاب نهال سالم
  • کاشت صحیح
  • ضدعفونی ریشه موقع کاشت
  • آبیاری صحیح
  • ریشه کن کردن درختانی که به شدت مریض هستند.
  • جمع آوری قطعات آلوده و سوزاندن آنها
  • استفاده از سم قارچ کش سیستمیک و شدت اثر بر روی خاک و نفوذ به بافت خاک و اطراف ریشه درختان.

بیماری غربالی درختان میوه

بیماری غربالی یکی از بیماری‌های بسیار خطرناک درختان میوه هسته‌دار می‌باشد و بیشتر درختان میوه هسته‌دار را درگیر می‌کند. این بیماری باعث ضعیف و خشک شدن سرشاخه‌های جوانه در درخت می‌شود. علائم آن شامل برگ‌های درخت سوراخ سوراخ شده و به صورت لکه‌های گرد که در ابتدا به رنگ قرمز متمایل به بنفش و در وسط تیره‌تر است، بروز می‌کند و به تدریج این لکه‌های کوچک بزرگتر می‌شود آنگاه وسط شروع به خشک شدن نموده و به رنگ قهوه‌ای در می‌آید و برگ‌های سوراخ می‌شود. عامل بیماری قارچی است که برای مبارزه با آن از سموم ترکیبی در مراحل اولیه بیماری باید استفاده نمود. از مشاوره ما می‌توانید استفاده کنید.

بیماری پیچیدگی لب شتری هلو

این بیماری یکی از خطرناک‌ترین بیماری درخت هلو می‌باشد. در بیشتر نواحی ایران یافت می‌شود. برگ میوه و شاخه‌های جوان را آسیب می‌زند. اثرات آن در اوایل بهار ظاهر می‌شود. برگ‌ها ضخیم‌تر، سطح آنها موجدار، برآمده و پیچیده می‌شود و رنگ برگ‌ها زرد روشن می‌شود. عامل بیماری قارچ می‌باشد؛ برای مبارزه از سموم قارچ کش به صورت ترکیبی استفاده شود.

بیماری (خیارک یا انبوئک آلو و بیماری لکه آخری بادام و بیماری سفیدک سطحی مو، بیماری گموز مرکبات)

همه این نوع بیماری‌ها عامل آلودگی از نوع قارچ می‌باشد که هر کدام از آنها مبارزه مخصوص به خود را دارند لذا می‌توانید جهت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

بیماری غلات

بیماری زنگ سیاه گندم، زنگ زرد یا نواری گندم، سیاهک آشکار گندم، سیاهک پنهان گندم، سفیدک سطحی گندم و جو که در همه موارد همه عامل بیماری انواع قارچ می‌باشد که هر کدام روش‌های مبارزه و علائم بیماری متفاوتی دارند. باید از مشاوره‌های گیاه پزشکی استفاده کنید چون هر کدام از این‌ها روش‌های سمپاشی و سم‌های مخصوص به خود دارند. بنابراین از توضیحات اضافه جلوگیری شده است.

بیماری نماتد گندم

در اثر حمله این نماتد به فاصله بین گرمای ساقه گندم کوتاه مانده و پیچیدگی‌هایی در طول ساقه به وجود می‌آید. معمولاً ساقه‌های آلوده کوتاه‌تر هستند. سطح برگ‌ها موجدار می‌شود و پیچیدگی پیدا می‌کند و بیشتر با بیماری قارچی اشتباه گرفته می‌شود ولی عامل این بیماری نوعی نماتد می‌باشد. باید از سموم نماتدکش در اوایل بیماری استفاده شود. محل زندگی این نماتد در خاک اطراف ریشه‌ها می‌باشد.

روش مبارزه با بیماری نماتد گندم قبل از کاشت

  • استفاده از محلول آب نمک یکی از روش‌های مؤثر برای جداسازی بذرهای آلوده از بذرهای سالم است.
  • بوجاری بذرهای آلوده از سالم
  • تناوب زراعی چون این نماتد مدت زیادی در خاک نمی‌تواند زندگی کند
  • ضدعفونی به وسیله آب داغ: در این روش بذرهای گندم را قبل از کاشت در آب داغ حدود ۵۰ درجه به مدت ۳۰ دقیقه قرار دهید.

بیماری‌های برنج

مانند بیماری بلاست برنج، بیماری لکه قهوه‌ای برنج، بیماری پوسیدگی طوقه برنج که از نوع بیماری قارچی می‌باشند و برای مبارزه از سموم مخصوص قارچ کش استفاده می‌شود. در این خصوص حتماً از مشاوره گیاه پزشکی استفاده نمایید.

بیماری سیاهک پنهان

ذرت خوشه‌ای، بیماری برق زدگی نخود، بیماری زنگ لوبیا، بیماری پا افتادگی لوبیا و باقلا از نوع بیماری قارچی می‌باشند و از سم‌های مخصوص و ترکیبی می‌توان بهره برد.

بیماری‌های سفیدک داخلی توتون

بیماری لکه زاویه‌ای پنبه، بیماری سفیدک سطحی چغندر قند، بیماری لکه گرد برگ چغندر قند، بیماری پیچیدگی چغندر قند، بیماری زردی چغندر قند، بیماری سفیدک داخلی آفتابگردان، بیماری لکه قهوه‌ای آفتابگردان، بیماری سفیدک داخلی سویا (لوبیا روغنی)، در تمامی این نوع بیماری‌ها عامل بیماری وجود نوعی قارچ می‌باشد و برای سمپاشی و مبارزه از مشاوره رایگان ما بهره ببرید.

بیماری‌های موزاییک

هستند و علائم آن‌ها در گیاهان مختلف تا حدودی شبیه به هم است. این بیماری‌ها می‌توانند در گیاهانی مانند موزاییک لوبیا، چغندر قند، سویا و همچنین در درختان مثمر و غیرمثمر، و سوزنی‌برگانی مانند لاوسون مشاهده شوند.

برای ویروس‌ها در گیاهان هیچ نوع سمی وجود ندارد در صورت تشخیص دقیق باید گیاه مورد نظر را از بین برد و حذف نمود ولی بیشتر مواقع علائم بیماری ویروسی خیلی نزدیک به علائم دیگر بیماری‌ها و کمبودهای تغذیه می‌باشد. در صورتی که تمام مراحل کنترلی انجام شود باید به فکر بیماری ویروسی بود.

بیماری سبزیجات

سبزیجات بیشتر مواقع بیماری سفیدک داخلی یا سطحی می‌گیرند مانند بیماری سفیدک داخلی سیب زمینی و گوجه فرنگی یا سفیدک سطحی شاهی، بیماری پوسیدگی خشک سیب زمینی، بیماری لکه موجی گوجه فرنگی، بیماری سفیدک داخلی کلم، بیماری لکه قهوه‌ای برگ کرفس، بیماری لکه سیاه اسفناج، آلودگی تمام این نوع بیماری‌ها وجود انواع قارچ می‌باشد و هر کدام از آنها راه‌ها و مبارزه مخصوص به خود را دارند. باید از مشاوره گیاه پزشکی کمک گرفت یا قبل از کاشت بذرها و غده‌های سبزیجات را با سموم به خصوص ضدعفونی نمود بیماری نمود.

بیماری نماتد جالیزات

بیماری نماتد در خاک وجود دارد و در زمان کاشت و رشد گیاه به صورت همزیستی با گیاه شروع به فعالیت می‌کند. محل رشد نماتدها در ریشه گیاهان بوده و از شیره گیاهان استفاده می‌کند. گیاه به مرور زرد و کم رشد می‌شود و در نهایت خشک خواهد شد. مبارزه با نماتدها بسیار سخت بوده، بهترین راه مبارزه استفاده از سموم مخصوص نماتدکش ولوم پرایم خواهد بود. در این زمینه می‌توانید با تماس با شماره 09121906282 از کارشناسان ما مشاوره رایگان دریافت نمایید

بیماری-های-قارچی

بیماری‌های محیطی و بیولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهان

این بیماری‌ها مربوط به روش‌های نگهداری ما خواهد بود و بیشتر در گیاهان آپارتمانی و باغچه‌ای روی می‌دهد و شامل؛ نوع آبیاری، تغذیه گیاهان، نور محیط، درجه حرارت (گرما و سرما) و رطوبت خواهد بود. (در این خصوص به شرح کامل مقاله بیماری گیاهان آپارتمانی مراجعه کنید) ولی در این مورد توضیحات مختصری داده می‌شود.

گیاهان زینتی خانگی

گیاهان زینتی موجود در منازل شاداب نیستند. یکی از عوامل عدم اطلاع از نیاز آبی گیاهان به عنوان اساسی‌ترین عامل موثر در بقا و رشد خواهد بود. لازم است دوستداران گل و گیاه خانگی اطلاع داشته باشند چراکه گل‌های آپارتمانی قبل از تشنگی تلف می‌شوند و از آبیاری زیاد از حد رنج می‌برند. نیاز آبی گیاهان با هم متفاوت بوده و به محیط نگهداری و دمای منزل بستگی دارد.

شدت نور

شدت نور در نگهداری گیاهان خانگی حائز اهمیت بوده و گیاهی که منشا و موطن اصلی آنها جنگل‌های انبوه و تاریک بوده، تحمل و مقاومت در سایه را به خوبی نشان می‌دهد و به نور متوسط و غیر مستقیم (پشت پرده) یا مناطق کم نور احتیاج دارند ولی به طور کلی گیاهان رنگی و گلدار بیشتر به نور پشت پرده و نور زیاد، در محیط پرنور و یا خانه‌های جنوبی پرنور رشد می‌کنند پس در موقع خرید گیاه آپارتمانی باید منطقه نوری مد نظر باشد.

رطوبت گیاهان آپارتمانی

گیاه خانگی به چه مقدار رطوبت نیاز دارد و متناسب با این نیاز مکان مناسبی در نظر بگیریم. باید اول مقدار رطوبت منزل را بسنجیم. تأمین رطوبت تأثیر بسزایی در رشد گل و گیاه و سرسبزی گیاه خانگی داشته؛ رطوبت و جریان هوا ، رطوبت و دفعات غبار پاشی ، رطوبت استمرار آب و ایجاد حمام مرطوب برای گیاهان در آپارتمان‌های با حرارت مرکزی به علت تبدیل دائم هوای اتاق و خروج ذرات بخار آب از محیط با نیاز گیاهان خانگی.

به طور کلی جریان هوا باعث کاهش نسبی رطوبت هوا می‌گردد و نیاز رطوبتی گونه‌های مختلف گیاهان زینتی بر حسب نوع آب و هوای سرزمین اصلی و زادگاه آن متفاوت بوده و از روزی ۴ بار تا هفته ای یک بار متغیر است پس اول باید مقدار رطوبت و خشکی هوای منزل را محاسبه کرد و بعد اقدام به نگهداری و انتخاب گیاه نمود. در مناطق خشک مانند تهران، از نگهداری گیاهان رطوبت دوست خودداری نمایید چون نگهداری این نوع گیاهان نیاز به رطوبت سازی محیط اطراف گیاه دارد و تقریباً نگهداری را سخت خواهد نمود. پس باید در انتخاب گیاه دقت کامل نمود تا مشکلات نگهداری کمتری داشته باشیم. می‌توانید با تماس با شماره 09121906282
از مشاوره رایگان ما استفاده کنید.

خاک گیاهان آپارتمانی

بهترین جنس گلدان از سفال بدون لعاب می‌باشد چون تبادل هوا وجود دارد ولی برای زیباسازی محیط می‌توانید از گلدان سفال لعاب‌دار، پلاستیک، چوب فایبرگلاس و آهنی که هر کدام دارای معایب می‌باشد؛ استفاده نمود. خاک یکی از فاکتورهای مهم در ماندگاری گیاهان می‌باشد چون تنها منبع تغذیه گیاه خاک بوده بنابراین باید از خاک مرغوب و ضدعفونی شده بهره برد ولی بهتر است در این زمینه از نظر متخصصین استفاده نموده و برای هر نوع گل، خاک خاص خود را تهیه کنید. به طور کلی گیاهان آپارتمانی نیاز به خاک‌های سبک و مرغوب دارند از جمله خاک برگ، پرلیت، کوکوپیت و ورمی کمپوست که ترکیب شده باشد. خاک حتماً باید استریل شده باشد. ضدعفونی کردن خاک توسط حرارت و گرما یا مواد ضد عفونی خاک باید انجام گیرد. ته گلدان‌ها حتماً باید سوراخ خروج آب داشته باشد و خاک باید تبادل هوایی و اکسیژن داشته باشد.

تغذیه گیاهان و کمبود عناصر غذایی

پیشگیری ساده‌تر و ارزان‌تر از درمان است. در صورتی که کلیه شرایط محیطی مانند نور، رطوبت محیط، آبیاری به موقع و خاک مناسب برای گیاه فراهم باشد. باید به فکر استفاده از تغذیه مصنوعی از انواع کودها نمود. چنانچه عوامل بیماری‌زا و آفت گیاهی نزدیک گیاه باشد؛ تشکیلات حیاتی گیاه هم مانند هر جاندار دیگر به مقابله بر می‌خیزد.

در هنگام انتخاب و خرید گیاه باید گیاه سالم انتخاب کنیم و به بقایای آفات و امراض و سرمازدگی و به طور کلی سلامت گیاه توجه کامل نمود و نیازهای اصلی گیاهان اطلاع کامل داشته باشیم. باید توجه کرد گیاه آفت و حشراتی در خاک و بیماری مانند باکتری‌ها، قارچ‌ها، بیماری‌زا، ویروس و عامل بیماری در گیاهان هستند نداشته باشد.

کمبود عناصر غذایی مورد نیاز گیاه ۱۶ عنصر بوده که تعداد زیادی از آنها در خاک گلدان موجود بوده و تعداد کمی از آنها را باید با تغذیه مصنوعی اضافه نمود و توسط کودهای کمکی به خاک و آب آبیاری تأمین کرد. باید به علائم و آثار کمبود عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توجه داشته باشیم.

بیماری گیاهان

سم پاشی گیاهان

در سم پاشی گیاهان باید اصولی رعایت شود. میزان سم و غلظت مورد استفاده چون ماده موثر سموم با یکدیگر متفاوت است اصولاً غلظت سموم حدود ۳ الی ۲ در هزار جهت سم پاشی بر علیه آفات و امراض مناسب است. یعنی حدود یک قاشق مرباخوری در یک لیتر آب خواهد بود. گیاه را باید از منزل خارج نموده و در هنگام صبح یا عصر بدون جریان شدید هوا سم پاشی نماییم. رعایت اصول بهداشتی سم پاشی از جمله استفاده از لوازم ماسک، دستکش و طبق دستور سم، مقدار سم هر هفته یا هر دو هفته یک بار باید انجام داد. بستگی به نوع آفت و بیماری مقادیر سم متفاوت خواهد بود در این زمینه از کارشناسان گیاه پزشکی مشاوره بگیرید.

۷ دلیل مهم که باعث مرگ گیاه آپارتمانی می‌شود

  1. خشکی خاک
  2. آبیاری بیش از حد نیاز
  3. شب‌های سرد
  4. نور شدید آفتاب
  5. هوای خشک و گرم
  6. خشکی هوا
  7. ناکافی بودن نور اتاق

خشکی خاک

در بی‌آبی زندگی ناممکن است. بسیاری از گیاهان می‌توانند در زمستان با کم آبی بسازند اما کوتاهی در تأمین آب به هنگام رشد فعال آنها به پژمردگی برگ‌ها و سرانجام مرگ گیاه می‌انجامد.

آبیاری بیش از حد نیاز

در زمستان معمول‌ترین دلیل مرگ گیاهان آبیاری بیش از اندازه آنهاست. برگ این گیاهان می‌ریزد و انسان تصور می‌کند که گیاه تشنه است؛ از این رو آب بیشتری به گیاه می‌دهد که به دنبال آن گیاه از بین می‌رود. هیچگاه نشانه کم آبی و پژمردگی را با هم اشتباه نگیرید. علائم آبیاری بیش از حد باعث زرد رنگ شدن آب می‌شود و کمبود آب برگ چروکیده و قهوه‌ای می‌شود.

شب‌های سرد

اگر گیاه در ساعات روز در شرایط متناوب سرما و گرما قرار گیرد؛ اثرات منفی شب‌های سرد در مورد آن تشدید می‌شود زیرا معمولاً نوسان ناگهانی دما به گیاه آسیب می‌رساند. نه هوای سرد یخبندان معمولاً کشنده است و بهتر است گیاهان را از کنار پنجره به وسط اتاق انتقال داد.

نور شدید آفتاب

بعضی از گیاهان اگر در معرض نور مستقیم آفتاب قرار گیرند، حتی اگر دمای هوا بالا نباشد؛ به سرعت از پا در می‌آیند. بعضی از گیاهان گلدان مثل شمعدانی، پشت پنجره‌های رو به آفتاب شاداب هستند اما همین گیاهان و نیز گیاهان دیگر را باید طوری پرورش داد که در ماه‌های گرم تابستان سطح خاک گلدان‌ها خیس باشد نه خشک. اگر چنین کنیم خاک داغ می‌شود و ریشه را می‌خشکاند.

هوای خشک و گرم

اگر اتاق را با شوفاژ یا بخاری گرم می‌کنید هوای آن بی‌رطوبت می‌شود و شرایط را برای گیاهان نامناسب می‌کند. در زمستان این شرایط باعث مرگ گیاهان ترد و ظریف می‌شود و ضرورت خواهد داشت که رطوبت نسبی هوای اتاق افزایش یابد.

خشکی هوا

در اتاق موقعی که در و پنجره‌ای باز باشد و وقتی دمای آن بالاتر از دمای بیرون باشد، جریان مخالفی از هوا به وجود می‌آید که به عامل مهمی در صدمه دیدن گیاه تبدیل می‌شود به همین دلیل باید گیاهان از مسیر مستقیم این جریان هوای بین درب و پنجره دور گردد یا در مسیر عبور هوای کولر یا فن کولر یا هوای مستقیم گرم و سرد قرار نداشته باشند چون باعث خشک شدن گیاه خواهد شد.

ناکافی بودن نور اتاق

نور کم در اتاقی متوسط معمولاً گیاه را از بین نمی‌برد. نتیجه این شرایط رنگ باختن، رشد ضعیف و گل ندادن گیاه است اما نور باید به مقدار مشخصی در اختیار گیاه قرار گیرد. راهروهای تاریک و گوشه‌های اتاق بزرگ، ورودی سرسراها و غیره در این شرایط هستند. اگر می‌خواهید گیاهان را در این جاها نگه دارید؛ گاهی آنها را به مدت دو هفته به جاهایی منتقل کنید که نور به اندازه کافی دارند. کمبود مواد مغذی در گیاهان

جواب 21 مشکل اصلی گیاهان

1- برگ‌ها کدر و بی‌رمق هستند:

  • احتمالاً نور بیش از اندازه است.
  • ممکن است کنه قرمز باشد.
  • حتی برگ‌های سفید سالم نیز ممکن است بر اثر گرد و غبار، کدر و بی‌رمق شوند.
  • تمیز کردن برگ‌ها.

2- لبه و حاشیه برگ قهوه‌ای است:

  • اگر لبه قهوه‌ای و حاشیه برگ‌ها سبز است، احتمالاً خشکی هوا دلیل اصلی آن است.
  • ممکن است نوک برگ ضربه خورده باشد.
  • ممکن است به دیواره یا پنجره مالیده شده باشد.
  • اگر حاشیه برگ‌ها زرد یا قهوه‌ای باشد؛ ممکن است آب بیش از حد، کم آبی، نور ناکافی، آفتاب زدگی، گرما، مواد غذایی بیش از حد، خشکی هوا یا تشنگی عامل ایجاد آن باشد و نیاز به مشاوره گیاه پزشکی دارد.

3- برگ‌ها پژمرده است:

  • معمول‌ترین دلیل، خشکی خاک است.
  • کم آبی یا زیادی آب، نور بیش از اندازه، خشکی هوا، گرمای بیش از حد، پر بودن گلدان از ریشه و تعویض گلدان.

4- ریزش برگ گیاهان:

  • ریزش یکی دو برگ گیاه معمول است.
  • اگر آن گیاه جدیداً گلدانش تعویض شده باشد.
  • تازه خریداری شده، تازه از اتاقی به اتاق دیگر حمل شده، تعویض گلدان بزرگ بیش از حد بزرگ‌تر باشد.
  • تغییر محل از سایه به آفتاب

5- برگ‌های پایینی خشک می‌شوند و می‌افتند:

  • سه دلیل وجود دارند نور کم، گرمای بیش از حد، آبیاری کم

6- برگ‌های بالایی محکم اما زرد هستند:

  • به طور کلی دلیل وجود کلسیم یا آهک زیاد در خاک
  • آبیاری با آب سخت دارای املاح زیاد

7- روی برگ لکه یا نقاط روشن دیده می‌شود:

  • اگر این لکه‌ها و نقاط روشن شکننده و قهوه‌ای است؛ کم آبی و اگر نرم و قهوه‌ای تیره است؛ پر آبی.
  • اگر سفید یا گاهی رنگ آب؛ آبیاری با آب سرد پاشیده شده بر روی برگ
  • آسیب سم پاشی، آفتاب زیاد، حمله آفات و بیماری

    بیماری های قارچی

8- برگ می‌پیچد و می‌افتد:

  • پیچش و پس از آن افتادن برگ، نشانه کمبود گرما، آبیاری بیش از حد، خشک و سرد بودن محیط است.

9- ریزش ناگهانی برگ:

  • ریزش سریع بدون پژمردگی، نشانه شوک وارد به گیاه، آفت یا بالا رفتن دما، افزایش ناگهانی نور، خشک و سرد بودن محیط، خشکی ریشه گیاه و سطح بحرانی گیاه است

10- برگ‌ها زرد می‌شوند و می‌ریزند:

  • در مورد برگ‌های پایینی گیاهان جوان طبیعی است اما ریزش یک دفعه به علت آبیاری زیاد و یا سرد و خشک بودن محیط است.

11- برگ‌ها کوچک و بی‌رنگند و ساق نازک است:

  • این وضع در زمستان و اوایل بهار دیده می‌شود
  • گیاه در جایی نگهداری می‌شود که نسبت نور به گرما زیاد بوده و مقدار آب زیاد است. مواد غذایی کم است و نور کافی نیست.

12- گیاه گل نمی‌دهد:

  • اگر گیاه به مرحله‌ای رسیده است که باید گل دهد اما گل آن ظاهر نمی‌شود؛ کمبود نور، تناسب طول روز و شب، بالا بودن مقدار مواد غذایی، خشکی هوا، حمله آفت یا تعویض گلدان

13- گل‌ها به سرعت پژمرده می‌شوند:

  • ناکافی بودن آبیاری ،خشکی هوا، ناکافی بودن نور، بالا بودن حرارت محیط

14- پارگی و سوراخ سوراخ شدن برگ:

  • آسیب مکانیکی در اثر رفت و آمد افراد، حمله حشرات و آفت

15- لایه سفید روی جدار گلدان سفالی:

  • آبیاری با آب دارای املاح بالا (آب سخت)، وجود مواد غذایی بیش از حد در گلدان

16-  گیاه به کندی رشد می‌کند یا اصلاً رشد نمی‌کند:

  • در زمستان این وضع عادی است اما در تابستان به دلیل احتمالی پایین بودن مواد غذایی، آبیاری بیش از اندازه، نور کم

17- جوانه گل می‌افتد:

  • خشکی هوا، ناکافی بودن آبیاری، نور ناکافی، جابجایی گلدان، آسیب ناشی از حمله حشرات

18- برگ‌های رنگ وا رنگ، دیده می‌شوند:

  • ناکافی بودن نور، گلدان نزدیک به پنجره است

19- برگ و ساقه می‌پوسند:

  • شرایط رشد گیاه ضعیف است. حمله بیماری، حمله حشرات، آبیاری بیش از حد

20- جلبک سبز روی جدار گلدان سفالی:

  • اشکال در آبیاری، رطوبت زیاد، آبیاری زیاد، بسته بودن منافذ زهکش گلدان، سایه زیاد

21- برگ گیاه سبز و روشن لکه‌ای و موزاییکی شده است:

  • علت؛ حمله حشرات و آفت از جمله داشتن ویروس در گیاه است.

    بیماری گیاهان

انواع آفات در گیاهان

 1- لارو حشرات 2- گوش خیزک 3- کنه قرمز 4- تریپس 5- سفیده‌ لارو پروانه‌ها 6- شته‌ها ۷- بید سیکلامن 8- نماتدها 9- شپشک آرد آلود 10- شپشک 11- سر خرطومی (سوسک) 12-بیماری قارچ ساقه سیاه 13- پوسیدگی ساقه و طوقه 14- لکه برگی قارچ 15- سفیدک حقیقی 16- سفیدک پودری 17- زنگ برگ و ساقه 18- ویروس 19- آنتراکنوز 20- بوتربتیس (کپک خاکستری) 21- مرگ گیاهچه 22- قارچ در ریشه‌ها 23- لکه سیاه چوب پنبه‌ای (اودما) 24- پوسیدگی ریشه و غده 25- کپک دودی (قارچ سیاه) 26- عسلک

بیماری گیاهان

تذکر: با مشاهده هر کدام از انواع بیماری و آفت در گیاهان حتماً با کارشناسان گیاه پزشک مشاوره داشته باشید و خود درمانی نکنید چون ممکن است گیاه از بین برود. بیشتر مشکلات گیاهان در منزل، به علت روش نگهداری نامناسب از آنها می‌باشد. (نام و طریقه نگهداری از گیاهان را یاد بگیرید.)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *