سیستم آبیاری دیوار سبز

طی چند سال اخیر استفاده از دیوار سبز یا گرین وال در طراحی داخلی مناطق مختلف، بسیار مورد توجه قرار گرفته‌است. این دیوارها به کمک گیاهان با طراوت خود تصویری بسیار زیبا از سرزندگی را به خانه‌ های ما می‌افزایند. اما داشتن ظاهری همیشه سرسبز و با طراوت، به عواملی مختلفی بستگی دارد که یکی از مهمترین این عوامل کنترل آبیاری در دیوار سبز است.
سیستم آبیاری گرین وال به گونه ای طراحی می شود که آب را به صورت موثر برای گیاه فراهم کند و همچنین سیستم آبیاری دیوار سبز هوشمند می‌تواند از آب بازیافت شده نیز استفاده کند. در این مقاله به صورت کامل به شرح نکات مهم در خصوص آبیاری دیوارهای سبز می پردازیم.

 

طراحی سیستم آبیاری دیوار سبز

برای آبیاری گیاهان دیوارسبز به صورت کلی از سیستم های هیدروپونیک یا آبیاری قطره ای استفاده می‌شود. مزیت این سیستم ها این است که مانع هدر رفت آب می شوند. در چند سال اخیر استفاده از آبیاری قطره ای به ابزاری مهم و تاثیرگذار در کشاورزی های مدرن و محوطه سازی، تبدیل شده است. سازندگان گرین وال، برای آبیاری از فناوری آبیاری قطره ای با بهره گیری از تجهیزات آبیاری اتوماتیک و آبیاری هوشمند استفاده می کنند.
از جمله معایب استفاده از این سیستم آبیاری قطره ای، هزینه های زیاد و تکنیک های پیشرفته آن است و همچنین رسوب املاح و مواد جامد معلق در آب ها از دیگر معایب سیستم های آبیاری قطره ای می‌باشد. نکته قابل توجه این است که این ایرادات با نصب فیلتر برطرف می شود.
در این نوع سیستم، فشار لازم نیست و با فشار معمولی با اختلاف ارتفاع می‌توان آب را به وسیله منبع آب یا آب شهری، تامین کرد. سیستم آبیاری دیوار سبز دارای لوله‌های اصلی و لوله‌های فرعی و قطره‌چکان‌ها می‌باشد. ذکر این نکته قابل توجه است که میزان زیادی آبیاری، باعث خرابی گیاهان دیوار سبز می‌شود

انواع سیستم‌های قطره‌ای دیوار سبز

برای آبیاری گرین وال روش های مختلفی وجود دارد. این روش ها شامل آبیاری دریپر، آبیاری زیر بستری، آبیاری فواره‌ای (بابلر)، آبیاری اسپری یا مه‌پاش. هرکدام از این سیستم‌های آبیاری تشکیلات مخصوص به خود را دارند. طبق بررسی انجام شده، برای آبیاری دیوارسبز بهترین روش آبیاری قطره‌ای توسط قطره‌چکان‌ها و روش آبیاری به صورت پاشش آب به صورت اسپری و پودری و یا مه‌پاشی می‌باشد. در اینجا به توضیحات دو روش آبیاری می‌پردازیم.

آبیاری اسپری مه‌پاش دیوارسبز

در این روش آبیاری دیوارسبز (گرین وال) پخش آب به وسیله یک نازل مه‌پاش یا نازل اسپری به سطح خاک، آب اسپری می گردد.
در این روش هوا در پخش آب نقش اصلی را دارد در حالیکه در روش‌های قطره‌ای دریپر آب با هوا ترکیب نمی‌شود و آب مستقیم وارد خاک و بستر گیاهان خواهد شد.

روش کار سیستم آبیاری قطره‌ای در دیوار سبز

وسیله خروج آب به خاک قطره‌چکان نام دارد. قطره‌چکان‌ها از طریق یک نازل باریک یا مسیر، جریان طول فشار موجود در شبکه لوله را کاهش می‌دهیم و سبب کاهش دبی و فشار و تخلیه آب در حدود 2 لیتر بر ساعت خواهد شد. بعد از خارج شدن آب از قطره‌چکان، توسط نیروهای کاپیلارتی و ثقل، در خاک جریان پیدا می‌کند. بنابراین سطحی که به وسیله هر قطره‌چکان خیس می شود با عوامل محدود کننده جریان افقی آب محدود می گردد.
در سیستم های قطره‌ای، دوره‌ی آبیاری یک‌بار در روز و حتی در صورت نیاز هفته‌ای یک بار انجام می شود. مقدار دوز آبیاری بستگی کامل به هوا و نوع گیاهان دارد. بعضی از قطره‌چکان‌ها به صورت لوله‌های نازک ماکارونی بوده و چند خروجی دارد که این روش برای گیاهان استفاده می‌شود. ولی برای انواع سبزیجات در دیوارسبز بهتر است از روش آبیاری اسپری و مه‌باشی استفاده کنیم.
در صورت بروز هرگونه سوال می‌توانید مشاوره ای رایگان با متخصصین شرکت گل چمن آریا داشته باشید.


یکنواختی قطره‌چکان‌ها در آبیاری دیوارسبز (گرین وال)

بیشتر قطره‌چکان‌های قطره‌ای دارای فشار سرویس پایینی هستند و مقدار طبیعی آن‌ها بین (۲ و ۴ ) لیتر در ساعت خواهد بود. قطره‌چکان‌های پایین‌تر همچنان به تخلیه آب ادامه می‌دهد. برخی گیاهان بیشتر و برخی گیاهان دیگر کمتر آب دریافت می کنند بنابراین در کشت گیاهان باید دقت کافی در مصرف مقدار آبیاری آن‌ها داشته باشیم.

خاک مناسب برای دیوارسبز

سرعت نفوذ پذیری نهایی آب در انواع خاک ها متفاوت است. همچنین دبی تخلیه قطره‌چکان‌ها با هم مختلف بوده و باید بر اساس نوع گیاه و خاک مورد استفاده این دبی کنترل شود. معمولا دبی تخلیه آب نازل از ارتفاع ۱۵ سانتی‌متر نباید تجاوز نکند. به صورت معمول از خاک‌های شنی به ویژه‌ با لایه‌بندی افقی اندک، برای آبیاری قطره‌ای بخش زیادی از خاک خیس می گردد و کل خاک را مرطوب نمی‌کند.
خاک‌های ورمی کمپوست، کوکوپیت، پیت ماس و بافت نرم و سبک مناسب آبیاری قطره‌ای بوده و پخش و نگهداری و خروج آب اضافی به راحتی انجام خواهد شد.

تجمع نمک در قطره‌چکان‌های دیوار سبز

نمک‌ها در سطح خاک تجمع یافته و در خروجی قطره‌چکان‌ها جمع می گردد و خطر بالقوه برای گیاهان فراهم می کنند زیرا خاک املاح را به ناحیه ریشه گیاهان منتقل می‌سازد و در صورت تجمع نمک در سطح خاک و اطراف قطره‌چکان یا می‌بایست قطره‌چکان‌ها تعویض کرده یا این‌که قطره‌چکان‌ها را تمیز نماییم.
بهترین راه تعویض قطره‌چکان‌ها بوده و سطح خاک را جمع آوری نموده و حدود ۵۰ درصد خاک را تعویض کنیم. خشک شدن خاک بین آبیاری‌ها موجب حرکت معکوس آب خاک و انتقال نمک از پیرامون ناحیه خیس شده به طرف قطره‌چکان خواهد شد بنابراین نمک‌ها به سطح زیر خاک، پای ریشه گیاهان انتقال پیدا کند تا از صدمات ناشی از نمک جلوگیری شود.

سیستم زهکشی دیوار سبز

اگر حوادث کنترل نشده‌ای موجب قطع آبیاری گردد؛ به گیاه سریعاً صدمه وارد می‌شود زیرا توان ریشه‌ها برای گرفتن آب و مواد غذایی به حجم نسبتاً کوچک خاک خیس شده محدود می گردد و در صورت قطع شدن سیستم آبیاری و یا آبیاری بیش از حد، موجب خرابی ریشه گیاهان می‌شود بنابراین گیاهان آبیاری یکنواخت‌تر و بدون اشتباه آب در خاک را دوست دارند.
پس نباید موجب خروج کامل اکسیژن از خاک شویم چرا که گیاهان برای سوخت و ساز نیاز به عنصر اکسیژن در خاک دارند. جوندگان لوله‌های فرعی پلی اتیلن را دوست دارند و برای رفع این مشکل و کنترل جوندگان بایستی از لوله های فرعی از جنس pvc یا پلی اتیلن مخصوص استفاده کرد.
برای آبیاری دیوار سبز باید از آب تمیز و زلال استفاده کنیم. بهترین آب، آب تصفیه شده خواهد بود. چرا که موجب گرفتن قطره چکان‌ها خواهد شد و املاح و نمک‌های آب باعث خرابی و تجمع نمک و گرفتن قطره چکان‌ها نباید بشود.


آرایش قطره‌چکان‌های دیوارسبز

طراحی و آرایش و چیدن و لوله کشی آبیاری قطره‌ای در دیوار سبز (گرین وال) به چندین روش خواهد بود؛

سیستم آبیاری خطی در دیوار سبز

در سیستم خطی یک ردیفه یک لوله اصلی به صورت عمودی در اطراف دیوار سبز کشیده شده و عموماً این نوع لوله‌ها از لوله‌های پلی اتیلن سایز 5/2 یا ۳ استفاده شده و لوله‌های فرعی توسط یک سری اتصالات به لوله های اصلی وصل می‌شود. لوله‌های فرعی سایز ۱۶ به صورت افقی از آن‌ها کشیده شده و بین ردیف‌های دیوار سبز به باکس‌ها و گلدان‌ها تقسیم خواهد شد. تقسیم آب در این نوع آبیاری توسط لوله‌های ماکارونی و اتصالات بستر اولیه متصل شده و قطره‌چکان به آن متصل می گردد.

سیستم آبیاری خطی عمودی در دیوار سبز

در سیستم آبیاری خطی عمودی، لوله اصلی از بالای دیوارسبز کشیده شده و درطول دیوارسبز قرار می‌گیرد و توسط لوله فرعی و اتصالات مخصوص، لوله های فرعی به صورت عمودی در بین گلدان‌ها تقسیم خواهد شد و از لوله‌های فرعی توسط اتصالات خاصی قطره‌چکان‌ها متصل می گردد.
آب به صورت قطره های متناوب داخل باکس‌ها و گیاهان را آبیاری می‌کند. این‌که کدام روش بهتر خواهد بود؛ بستگی به نوع دیوارسبز و محل ایجاد دیوارسبز متفاوت خواهد بود ولی در کل هر دو روش جز بهترین روش‌های آبیاری دیوارسبز (گرین وال) خواهد بود.


انواع قطره‌چکان دیوارسبز

در بازار قطره‌چکان‌ها بسیار متفاوت بوده و برای مقاصد خاصی طراحی و ساخته می شود. برای کشاورزی، انواع باغات میوه و مزارع متفاوت بوده لذا انتخاب نوع قطره‌چکان برای دیوارسبز (گرین‌وال) بسته به انتخاب نوع گیاهان متغیر بوده ولی به طور کلی می‌توان گفت؛ بهترین نوع قطره چکان، استفاده از قطره‌چکان ۲ لیتر در ساعت خواهد بود که خود دارای انواع متفاوت است.
بعضی از این قطره‌چکان‌ها ساده و پیچی بوده و توسط باز و بسته کردن پیچ، قطره‌چکان تنظیم خواهد شد که تنظیم آن بسیار مشکل می‌باشد. بعضی از آن‌ها خارجی بوده و اتو تنظیم هستند و قابلیت باز شدن و تنظیم کردن ندارند بنابراین به صورت یک با مصرف بوده و در صورت گرفتگی باید تعویض شود. یک نمونه از قطره‌چکان وجود دارد که هم اتو خودکار بوده و هم قابلیت باز کردن و تمیز نمودن دارند ولی مقداری گران‌قیمت هستند.
پیشنهاد ما استفاده از قطره چکان خارجی اتوماتیک قابل شستشو خواهد بود. در این رابطه میتوانید با شرکت گل چمن آریا مشاوره رایگان داشته باشید.


قیمت آبیاری دیوارسبز

به طور کلی می توان دیوارسبز را به صورت دستی و نیمه اتوماتیک و کاملا اتوماتیک، آبیاری نمود. در این مورد پیشنهاد می گردد قیمت سیستم آبیاری اتوماتیک بستگی به جنس لوازم مورد استفاده دارد ولی به طور کلی حدود قیمت آبیاری، هر متر مربع دیوار سبز بین ۳۰۰ الی ۵۰۰ هزار تومان خواهد بود.
دستگاه مورد استفاده قیمت متفاوتی را در بازار دارند و بهتر است از دستگاه آبیاری دیجیتالی استفاده شود. انواع دستگاه آبیاری خارجی و ایرانی موجود بوده لذا می توانیم شما عزیزان را در این زمینه راهنمایی کنیم.

در صورت سوال در مورد قیمت اجرای دیوار سبز میتوانید با کارشناسان شرکت گل چمن آریا مشاوره رایگان داشته باشید.

مزایای آبیاری قطره‌ای گرین‌وال

۱- نیاز کمتر به نیروی انسانی
۲- افزایش عملکرد و گیاهان
۳- صفحه جویی در مصرف آب و افزایش راندمان آب با ۹۰ درصد
۴- بهبود کیفیت گل‌ها در دیوار سبز
۵- از بین رفتن مشکلات آبیاری و نگهداری سخت دیوار سبز
۶- توزیع به موقع و به اندازه آب گیاهان

معایب آبیاری دیوارسبز

۱- هزینه اولیه سیستم آبیاری دیوارسبز
۲- گرفتگی قطره‌چکان‌ها در اثر شوری آب و املاح آب
۳- پخش نامرتب و غیر یکنواخت آب در صورت استفاده از قطره‌چکان‌های نامرغوب
۴- جویده شدن لوله‌های آبیاری توسط جوندگان

آبیاری اسپری، مه‌پاش دیوارسبز (گرین‌وال)

در سیستم آبیاری اسپری، پاشش آب به صورت پودری و شبیه مه، نیاز به سیستم پمپ و پمپاژ خواهد بود بنابراین در ورودی اولیه منبع آب و یا آب شهری نیاز به سیستم اولیه پمپ آب داریم که آب را با فشار نسبتاً بالا حدود ۳ و ۴ اتمسفر به داخل لوله‌ها بفرستد.
در این نوع آبیاری، استفاده از لوله‌های اصلی و اتصالات فشار بالا نیاز خواهد بود و نازل‌های خاص خود را دارد در این صورت نازل‌ها در جلوی گلدان‌ها بوده و آب را به صورت مه و پودری بر روی گیاهان خواهد باشید.
نحوه استفاده از این سیستم به طور کامل بستگی به مکان و هوای محل احداث دیوارسبز دارد ولی محیط اطراف دیوار سبز را مرطوب خواهد نمود. بهترین مکان‌های استفاده از این نوع آبیاری مناطق گرمسیری دارای رطوبت کم خواهد بود.

مطالب بیشتر: طراحی و ساخت دیوار سبز خزه ای


تجهیزات مورد نیاز برای آبیاری دیوارسبز

آبیاری گرین‌وال یا فضای سبز عمودی یا دیوارسبز دارای ملزوماتی خواهد بود از جمله: لوله اصلی از جنس PVC یا جنس پلی اتیلن یا جنس پلاستیک، لوله‌های فرعی نازل حتماً از جنس پلی اتیلن می باشد و دارای رنگ مشکی خواهد بود.
اتصالات مانند بست اولیه و ابتدایی و بست انتهایی و سه‌راه و زانو و رابط بست و نگهدارنده و فلکه آب و نازل‌ آبیاری که به عنوان قطره‌چکان معروف بوده و اتصال آن‌ها به یکدیگر، مستقیم آبیاری فضای‌سبز عمودی را تکمیل خواهد نمود.
این نوع آبیاری دارای دستگاه آبیاری به نام کنترلر بوده که مدیریت آبیاری را به عهده دارد و انواع متفاوتی از این نوع دستگاه آبیاری، در بازار شاهد هستیم. تمامی آن‌ها دارای معایب و محاسن هستند. کاربرد آن‌ها وانتخاب سیستم آبیاری ما خواهد داشت.
می‌توانید با شرکت گل چمن آریا مشاوره داشته باشید و از اطلاعات کارشناسان حرفه‌ای ما بهره ببرید و حتماً شما را یاری خواهند نمود. برای دریافت مشاوره رایگان میتوانید با شماره 09121906282 تماس بگیرید.

نتیجه گیری

فضای سبز عمودی یا گرین‌وال یا دیوار‌سبز که دارای انواع متفاوتی بوده در صورت استفاده از دیوارهای سبز زنده و طبیعی بهترین راهکار و پیشنهاد ما به شما عزیزان استفاده از آبیاری کاملاً اتوماتیک خواهد بود چرا که نگهداری این نوع فضای سبز زنده و طبیعی کار یکنواخت و بسیار سختی خواهد بود و نیازمند صرف زمان زیاد است. همچنین نگهداری دیوار سبز به صورت طولانی مدت دشوار است. لذا توصیه می‌شود حتماً از سیستم آبیاری قطره‌ای بهره ببرید. صرف نظر از هزینه اولیه آن، شما را از یک عمر نگهداری پر دردسر و وقت‌گیر آبیاری بی‌نیاز خواهد نمود و در طول زمان حتماً مقرون به صرفه خواهد بود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن